Tavaszi ünnepek

Évek óta, gyakorló pedagógusként tapasztalom, hogy nem csak a felnőttek, de a gyerekek is nagyon várják a hideg téli napok, hetek, hónapok után, hogy jöjjön végre a jó idő, ki lehessen szabadulni a szabad levegőre akar csak pár percre, vagy hosszabb túrákra is.

Számtalan tavaszi hagyomány is kapcsolódik ehhez az évszakhoz. A legismertebb közülük a húsvéti hagyománykör, ami pár évtizeddel ezelőtt még jellemzőbben élt a családok körében is, mint manapság.

Ma már csak a szűkebb rokonság lányait, asszonyait locsolják meg a családok fiú és férfi tagjai. Természetesen a locsoló vízért és versért cserébe a hímes tojásokat, melyek a megújulás jelképei, ma is megkapják a lányoktól a fiúk.

Igen sokszor előfordul, hogy a család elutazik, vagy hosszabb-rövidebb túrát tesz ezen a napon.

A húsvét az egyházi életben is jeles ünnep, hiszen Jézus halálára, majd feltámadására emlékezünk ezekben a napokban. Lakóhelyünk közvetlen közelében található egy festői környezetben elterülő, gyönyörű Nemzeti Kegyhely, a Mátraverebély- Szentkút településen lévő Nagyboldogasszony-bazilika. A kiemelt egyházi ünnepek alkalmával szentmise keretén belül csendes elmélkedésre van lehetőség azok számára, akik ebben a formában kívánják emlékezetessé tenni ezt a jeles ünnepet.

Az ünnepi szentmise után a kegyhely területén kisebb-nagyobb sétára van lehetőség. Az utóbbi pár évben nagyon szépen megújult a területen található park és sok turisztikai lehetőséggel is bővült.

Van mód szentelt víz vételére egy épített kútból. A bazilikától néhány száz méterre meghitt környezetben a hála virágait is el lehet helyezni és felajánlani Szűz Máriának.

Én is tettem egy sétát a parkban, és készítettem néhány fényképet is. Egy óvatlan pillanatban azonban a telefonom kiesett a kezemből, és a hátlapja megsérült. Az iphone gyors szerviz szakemberei siettek a segítségemre, akik személyes megjelenésem nélkül kicserélték a hátlapot.